miércoles, 30 de mayo de 2012

Retall de premsa 30-05-12: El ple dóna compte de la liquidació de 2011 que es tanca amb una reducció del deute de 3,8 milions i se situa en 48,9 milions d'euros.

Retall de premsa de la edició digital de la”Revista Cambrils” :


El ple dóna compte de la liquidació de 2011 que es tanca amb una reducció del deute de 3,8 milions i se situa en 48,9 milions d'euros.


Un moment de la sessió plenària, ahir al matí.


Ahir al matí va tenir lloc la sessió plenària ordinària corresponent al mes de maig. La sessió va ser força extensa, unes tres hores de durada, i en certs moments força intensa pel creuament de paraules, principalment entre Mercè Dalmau i Robert Benaiges. Un dels punts que va generar un major debat, especialment entre el govern i el PSC, va ser el de donar compte de la liquidació del pressupost de l’exercici 2011. Com ja es va informar el dia anterior, en roda de premsa, el regidor d’Hisenda –Ramon Llobet– va ser l’encarregat de fer cinc cèntims de les diferents magnituds econòmiques. Així doncs va repassar els números generals explicant que el deute s’ha rebaixat en 3,8 milions d’euros, passant dels 52,7 milions d’euros als 48,9 milions d’euros. Quant a l’estalvi net, va explicar que ha presentat una evolució positiva en la línia del que marc el Pla de Sanejament, ja que la previsió inicial era de -4,1 milions d’euros i finalment s’ha tancat en -3,9 milions d’euros. En el cas del romanent de tresoreria, tal com va apuntar Llobet, s’ha aconseguit frenar el progressiu increment que s’havia produït en els darrers anys. Ara se situa en -16,5 milions d’euros, quan la previsió inicial era de 18,1 milions d’euros, per tant, només ha augmentat en un milió d’euros. El regidor d’Hisenda també va afegir que el resultat pressupostari –la diferència entre els ingressos i les despeses pressupostàries– s’ha situat en -319.000 euros, una millora de 3,3 milions d’euros respecte 2010. Pel que fa a la ràtio d’endeutament va explicar que està situada a l’entorn del 135%. En resum, Llobet va valorar positivament els resultats, manifestant que s’està seguint correctament el Pla de Sanejament. 
El PSC critica que els números s'interpreten com interessa, mentre que el NMC dóna un vot de confiança al govern
En la primera roda d’intervencions, el portaveu del PSC –Robert Benaiges– es va mostrar força bel·ligerant afirmant que els números s’interpreten com interessa i que li hagués agradat veure què hagués passat si ells haguessin presentat aquests números. Sobre la reducció del deute, de 52,7 a 48,9 milions d’euros, Benaiges va dir que no era “cap mèrit” perquè s’han pagat els interessos i les amortitzacions. Quant al percentatge de la ràtio d’endeutament, a l’entorn del 135%, va recordar que l’estudi econòmic encarregat per l’equip de govern l’havia situat en un 150%. “Com fem els números? Ara 135% i abans 150%? Incorporem confirmings o pòlisses de crèdit, posem i traiem com volem. Com quedarà la ràtio després del préstec per pagar les factures a proveïdors? Quines possibilitats d’inversió hi haurà després d’aquest préstec? Què ens espera per als propers mandats? La cosa està molt crua”, va dir. També va afegir que, “els nostres números no eren tan dolents, eren segons els nostres criteris de pagaments, fons a tresoreria,…”. Per la seva part, el portaveu del NMC –Oliver Klein– va voler donar un vot de confiança a l’equip de govern dient que s’està intentant complir el pla de sanejament. Va destacar que és important la xifra de reducció del deute, que s’està anant en la direcció oportuna, i que el que espera la ciutadania és el màxim rigor.
Mercè Dalmau: "
Vostè és un cínic o no interpreta bé la liquidació! I que tingui la santa barra de dir que no hem pagat als proveïdors perquè no volíem, això és molt greu!”
En una nova roda d’intervencions, l’alcaldessa va respondre les crítiques de Benaiges dient: “aquests números no els hauríeu pogut presentar, sinó que haurien estat pitjors per la inèrcia que portaven! Vostès no aplicaven cap mesura, vostès estaven per fer despesa i endeutar-se. Ara estem com estem per una acció de govern concreta. Els números és una cosa amb la que no es pot enganyar”. Ramon Llobet també va puntualitzar que estan satisfets amb la tendència que s’està seguint i que amb les mesures dràstiques que s’estan aplicant, “estem convençuts que tirarem endavant”.
En un nou torn de rèplica, Benaiges va dir que no els hi discutia els números, sinó la interpretació política que se’n feia. També va dir que l’any 2011 va ser un any de responsabilitats compartides –entre el govern actual i l’anterior– i que posats “a interpretar, repartim beneficis i perjudicis”. El portaveu socialista va criticar la manera de fer política de l’actual govern: “com no hem de millorar, si es va estalviar en personal, si no es paga als proveïdors, si s’incrementen els impostos, si es produeix una reducció serveis… Malament aniríem si anéssim a pitjor!”. Finalment va recordar que durant el seu govern sí es van prendre tot un seguit de mesures d’ajustament i que ells també tenien un pla de sanejament que marcava uns criteris diferents als de l’actual equip de govern. En aquest punt, l’alcaldessa va tornar a replicar dient: “no sé com dir-li per a que no s’ho prengui malament, però o vostè és un cínic o no interpreta bé la liquidació! I que tingui la santa barra de dir que no hem pagat als proveïdors perquè no volíem, això és molt greu!”. Dalmau va retreure-li que quan van entrar, ara fa un any, les pòlisses estaven esgotades, els confirmings estaven esgotats i no estaven ni negociats. “Érem incapaços de pagar, perquè els bancs no volien renovar. Tenien un pla de sanejament però no el complien de cap manera. Accepto la seva política, però no em digui que era millor. Però no li toleraré que em digui que no hem pagat perquè no hem volgut!”, va puntualitzar. En aquest intercanvi de paraules, Benaiges va dir que no utilitzaria els adjectius que havia fet anar l’alcaldessa: “sóc lliure de dir el que cregui convenient. Vostè tolerarà o no, però no em taparà la boca. Que tinc barra i que sóc cínic s'ho guarda per a vostè”. Finalment, l’alcaldessa va dir-li: “vostè és el rei de les paraules! Ara s’indigna, però li demano que busqui a les hemeroteques tot el que vostè deia. Jo sóc una persona molt tolerant que accepto les crítiques, però no tolero que digui coses que no són veritat i intenti enganyar la població”.
S'aproven una desena de punts de caire econòmic
A continuació es van aprovar una desena de punts, de tràmit, corresponents de diferents expedients de reconeixement extrajudicial de crèdits i un expedient de modificació de crèdit. En aquest punt va intervenir l’interventor municipal –Alberto Viñas– va donar les explicacions pertinents. Va dir que la majoria corresponien a quantitats petites i que algunes eren factures que no tenien factura. També va dir que uns 174.000 euros corresponien a una expropiació del carrer d’Andròmeda (un cas de 2007) i ara ha sortit la sentència definitiva. L’Ajuntament haurà de pagar aquesta quantitat i per tant s’hi ha de dotar una partida.
El portaveu del PSC –Robert Benaiges– va dir que trobava bé que es votés en global aquesta desena de punts, però va criticar que un dels punts fos una modificació de crèdit. Segons va dir, “vostès criticaven de manera freqüent que es fessin modificacions de crèdit i ara presenten el seu quart expedient de modificació de crèdit. No ens agraden algunes modificacions, tot i que algunes són obligades”. El punt va ser aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i del NMC i les abstencions del PSC. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario