domingo, 6 de marzo de 2011

Retall de premsa 06-03-11 : Lligats als pactes

Retall de premsa de la edició digital del "Diari Avui" :

http://www.avui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/378907-lligats-als-pactes.html


Lligats als pactes

La ciutadania del municipi no ha donat mai la majoria absoluta a cap formació coalició · L'alcalde Benaiges (PSC) vol tornar a sumar forces amb ERC i ICV, tot i que li agradaria ampliar l'acord a altres grups, com ara CiU i la PLIC 

Avesats a l'entesa: els set principals candidats a l'alcaldia de Cambrils auguren, sense excepcions, que el govern al consistori, a Cambrils auguren, sense excepcions, que el govern al consistori, a partir de les elccions del 22 de maig és improbable que el sostingui un grup en solitari. Tots basen aquesta predicció en la idiosincràsia dels resultats a les urnes, en què la ciutadania fins ara mai no ha atorgat la majoria absoluta a cap formació. Un exemple dels moviments que cada quatre anys hi ha hagut en el lideratge al consistori és que l'alcalde actual, el socialista Robert Beaniges, és l'únic batlle que ha encadenat dos mandats. Això ha estat possible gràcies a l'aliança entre el PSC, ERC i ICV, que el 2007 van obtenir vuit, dos i un regidor respectivament. De cara al pròxim "exame" electoral, a més, els alcaldables del tripartit ja han manifestat la voluntat de continuar sumant forces en aquest cas, Benaiges i Salvador Matas(ICV) repetiran com a cpas de llista, la d'ERC l'encapçalarà Jordi Fargas, que ha agafat el relleu de Joan Recasens

Benaiges, doncs, aspira a eixamplar el projecte i la filosofia de municipi iniciada amb el pacte d'esquerres: “Tenim en marxa grans obres, com ara l'auditori i la remodelació del tram urbà de l'antiga N-340, i també volem aprofundir en la modernització de l'administració i treballar perquè Cambrils sigui un vèrtex fonamental del Camp ”. D'altra banda, considera que el PSC podria tornar a assolir els vuit regidors o superar aquest nombre, i hi afegeix que, més enllà de l'aliança amb ICV i ERC, voldria ampliar el pacte a altres grups, com ara CiU i la PLIC, que “tenen persones amb gran capacitat de treball”.

A partir d'aquest balanç, l'ecosocialista Matas també sosté que l'equip de govern ha demostrat ser una alternativa vàlida: “Hem solucionat l'endarreriment en sanitat i educació i hem fet un POUM adaptat al segle XXI”. Admet que, tot i que els resultats d'ICV van “ser modestos”, esperen ser decisius un altre cop “per donar la majoria al tripartit”. El possible tercer aliat en el tripartit, Jordi Fargas, s'estrena al capdavant d'ERC, tot i ser-ne militant des del 1991. Creu que presentar una “cara nova” els pot afavorir i afronta aquesta etapa amb il·lusió: “Ens hem posicionat clarament per mantenir l'entesa de progrés; en aquest mandat, l'actuació de l'executiu local ha estat positiva, tot i que la crisi no ha ajudat en absolut”.
Pel que fa al principal grup a l'oposició (PLIC-FIC), el líder, Xavier Martí, diu que malgrat que lluitaran per arribar a ser la primera força, és “conscient” que aquesta fita és complicada perquè són “un grup independent”: “Estem disposats a parlar amb tots els partits, sempre que considerin que no s'han d'escatimar l'ajut als més desfavorits ni la inversió en sanitat i ensenyament, ja que estic convençut que el tripartit no es podrà reeditar”. En la mateixa línia, la convergent Mercè Dalmau està oberta a iniciar converses amb la resta de formacions. Dalmau, junt amb la líder del PP, Carme Cros, han dut a terme l'oposició més ferma: “Des de CiU, hem realitzat una tasca de control del tripartit, que entenem que no ha fet les coses bé, sobretot en el terreny econòmic”. La convergent, així mateix, espera que la ciutadania tingui “el mateix desig de canvi demostrat en les darreres eleccions al Parlament”, en què CiU va ser la gran triomfadora.
En els comicis del 2007, CiU i el PP van obtenir tres regidors, si bé el 2009 Iñaki Carnero va deixar el PP i va esdevenir no adscrit. Com a número 1 dels populars, hi haurà per segona vegada Carme Cros, que, com Dalmau, es mostra crítica amb el “malbaratament econòmic” de l'equip de govern, que “fa que s'arrossegui un deute d'uns 40 milions d'euros”. D'altra banda, coincideix amb la PLIC que es produirà un “canvi dràstic” a l'alcaldia, i els partits amb què veu unes polítiques més properes són “CiU i la PLIC”.
Finalment, l'exsocialista Oliver Klein, que el desembre del 2010 va ser expulsat de l'equip de govern i va passar al grup de no adscrits, serà l'alcaldable de la formació Nou Moviment Ciutadà per Cambrils. En aquest partit, Klein propugna una manera de fer política propera, que escolti sobretot la veu dels veïns i que giri entorn de tres eixos: “El progrés econòmic, la cohesió social i la regeneració democràtica”.

L'horitzó
L'actual executiu local, liderat per Robert Benaiges, veu recorregut per al projecte engegat el 2003 en què s'ha apostat per invertir en sanitat i educació, entre altres camps. El consistori també ha aconseguit, en l'àmbit de Catalunya, ser un referent en la modernització de l'administració i rebaixar la convulsió política que el caracteritzava.
LES CLAUS
Deute.
La gestió econòmica que estan fent els grups que governen l'Ajuntamen (PSC,ERC i ICV) ha estat uina de les qüestions, mes espinoses. A l'oposició critiquen el malbaratament del diners publics, que ha desembocat en un deute de 40 milions 'euros.
L'expulsió de Klein.
La unitat política de què ha fet gala el tripartit va quedar en part, desdibuixada amb l'expulsió al desembre de l'exsocialista Oliver Klein. L'equip de govern va quedar en minoria i van sortir veus de suport a Klein, que irrompra als comicis amb el Nou Moviment Ciutadà per Cambrils.
Confiança en “l'equip”.
Tot i que es desconeix qui integrarà la llista del PSC, Benaiges ha anunciat que voldria que repetissin tots el regidors de la seva formació.

Robert Benaiges
Partit Socialista de Catalunya
És alcalde des del 2003 i encapçala la llista del PSC per cinquè cop consecutiu. Veu possible superar els vuit regidors.

Xavier Martí
Plataforma Independent Cambrilenca-FIC
Liderarà la PLIC per tercera vegada. Pensa que el tripartit no es reeditarà i està obert a parlar amb tots els grups.

Mercè Dalmau
Convergència i Unió
Aspira a ser la primera alcaldessa del municipi. També es va presentar el 2007.

Carme Cros
Partit Popular
Repeteix al capdavant dels populars. Veu possible un pacte amb CiU i la PLIC.

Jordi Fargas
ERC
S'estrena com a alcaldable. Aposta per reeditar el pacte d'esquerres.

Salvador Matas
Iniciativa per Catalunya Verds
Ha anunciat que serà el quart i últim cop que liderarà el partit ecosocialista.
Oliver Klein
Nou Moviment Ciutadà per Cambrils
Va ser expulsat de l'equip de govern i anirà al capdavant d'aquesta formació. Defensa una política propera als veïns.

No hay comentarios:

Publicar un comentario