miércoles, 30 de enero de 2013

Retall de premsa III 30-01-13: Polèmica per la modificació de la plantilla municipal.

Retall de premsa de la edició digital de la”Revista Cambrils”:
Polèmica per la modificació de la plantilla municipal.

Treballadors municipals concentrats al vestíbul de l'ajuntament, el passat 19 de gener.


Ahir al matí va tenir lloc el ple ordinari corresponent al mes de gener. La sessió va ser força extensa i es van debatre diferents temes de personal i d’organismes municipals que deixaran de prestar servei al municipi.  Abans d’iniciar el ple, l’alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– va disculpar l’absència del regidor socialista Joan Mas i va expressar el seu condol per la mort de l’ex regidora socialista Esperança Díaz. 


Moment tens abans d’iniciar la sessió plenària.


Acte seguit, Dalmau va explicar que s’havia de modificar el punt 9 de l’ordre del dia corresponent a la modificació de la plantilla municipal. L’alcaldessa va apuntar que, inicialment, s’havia previst incloure les tres places de funcionaris interins que han estat acomiadats aquest mes de gener però que, arrel d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que havia arribat el passat divendres 25, s’havia d’incloure les 11 places de treballadors laborals interins que també han estat acomiadats. “S’ha modificat la proposta i s’ha incorporat el text de la sentència per ajustar-se a la normativa”, va explicar. La sentència del Tribunal apuntava que, quan s'ha d'acomiadar a un laboral interí és necessari amortitzar la plaça i, per tant, es deixava sense valor la carta de preavís enviada als treballadors que seran acomiadats.
Els portaveus dels grups del PSC i del NMC es van mostrar contraris a la incorporació d’aquest punt i van demanar la seva retirada. “Em sembla que és poc seriós perquè vostès tenen majoria i s’incorporarà el punt. Votarem en contra i buscarem tota la informació legal necessària, l’avanço que l’impugnarem”, va apuntar Robert Benaiges.
L’alcaldessa va explicar que el punt no es podia retirar perquè “depenem del temps. Votem una incorporació”, va reiterar Dalmau. El secretari municipal –Josep M. Valls– va agafar el torn de paraula per a explicar que dilluns a la tarda es va refer la proposta i que, per a modificar la plantilla en un acord de ple, s’havia de votar la inclusió del punt. Valls va apuntar que,“l’única diferència entre el primer pas i el segon és que tot el personal laboral compta amb el termini de 15 dies a partir d’avui per tenir el preavís d’acomiadament laboral”. La incorporació va comptar amb 12 vots a favor de l’equip de govern i 8 vots en contra dels partits de l’oposició.


Robert Benaiges: “L’estalvi es pot produir en molts àmbits que siguin menys sensibles, no en personal”

Un cop es va iniciar la sessió, l’alcaldessa va explicar que la modificació de la plantilla municipal era una proposta del govern que es feia atès al moment actual. Dalmau va afirmar que s’amortitzaven les 3 places de treballadors interins i les 11 places dels treballadors laborals interins. “Es proposa cessar les places dels tres funcionaris interins i les rescissions de les 11 places de treballadors laborals interins, que es farà amb previ avís a partir d’avui”, va manifestar.

El portaveu del grup del PSC –Robert Benaiges– va començar la seva intervenció apuntant que, “el que ens demanava el cos quan hem començat era marxar. Hem vingut a discutir sobre l’amortització de les tres places i ens hem trobat amb la sorpresa que s’han multiplicat els treballadors”. Benaiges va retreure al govern que els acomiadaments “es fan amb un cert misteri i se’ns informa de manera indirecta. Entenc que ha de funcionar amb més transparència perquè afecta a les persones i les seves famílies i si en un futur hi ha d’haver més acomiadaments, que es facin de manera més oberta”. 

El portaveu socialista va lamentar que no es valori si els serveis que fan les persones “és bo i necessari” i va apuntar que, “no importa la història personal del treballador perquè algú ens diu que l’estalvi s’ha de fer al capítol 1 i escurçar la plantilla. L’estalvi es pot produir en molts àmbits que siguin menys sensibles, no en personal”. Segons va explicar Benaiges, un dels tres treballadors interins està afectat per una incapacitat i la mútua es fa càrrec del 75% del cost del treball i l’Ajuntament del 25%. “Quan costa això? Aquí no es valora res. Anem a l’esglaó més fàcil”, va lamentar. Abans d’acabar la seva intervenció, el portaveu socialista va fer una proposta al ple i va dir que per evitar aquests acomiadaments es podien rebaixar les retribucions del personal de la casa. 


Més del 50% del pressupost de l’Ajuntament es dedica a personal.


Per la seva banda, el portaveu del NMC –Oliver Klein– va apuntar que el seu grup votaria en contra i va lamentar que els treballadors hagin de pagar les decisions polítiques sense tenir cap culpa. “Les polítiques de personal és el darrer que s’hauria de tocar però expressa la debilitat dels números del consistori”. Klein va avançar que el seu grup presentaria unes propostes als pressupostos en relació a aquest punt.

L’alcaldessa va agafar el torn de paraula per expressar que “aquestes decisions no són agradables i menys agradable és quan ho has de comunicar personalment”. Dalmau va expressar que el que vol l’equip de govern és pagar les nòmines dels treballadors i que estan obligats per llei a pagar tots els compromisos bancaris que es tenen. “És una evidència que estem en una situació econòmica complicada i som els primers que no ens agrada prendre aquestes decisions. Quan vostè senyor Benaiges era alcalde i sortien places de contractació s’havia d’haver fet la reflexió de que si aquestes places serien sostenibles en un futur”.

Dalmau va explicar que l’Ajuntament de Cambrils dedica un 50% del seu pressupost a pagar personal i que els experts recomanen que aquest import "hauria de ser del 35%". L’alcaldessa va apuntar que “s’ha de fer sostenible  econòmicament aquest Ajuntament” i que encara no havia hagut cap proposta del PSC per fer viable el consistori.

Mercè Dalmau a Robert Benaiges: “Vostè donava molts serveis però era un morós d’aquests serveis”.

L’alcaldessa va retreure a Benaiges que, “vostè donava molts serveis però era un morós d’aquests serveis. Si agafa el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans i busca morós veurà que diu que morós és qui retarda el pagament dels seus deutes”.

Per la seva banda, el regidor d’Hisenda –Ramon Llobet– va defensar el procediment que s’ha seguit a l’hora d’acomiadar als treballadors i va apuntar que es presentarà un pressupost per 2013 “realista”. Llobet va afirmar que els anys 2008, 2009, 2010 i 2011 es van gastar 11 milions d’euros més del que es podia i que ara això té conseqüències. “Aquest Ajuntament ha de pagar uns interessos i ens arriben sentències d’expropiacions i així van arribant més sentències i, en aquest moment dramàtic i crític que s’ha de fer front, s’han de prendre decisions sobre el capítol 1”, va manifestar. 

Robert Benaiges: “Ara, ahir, demà i sempre la culpa és meva i dels governs anteriors”.

Després de les paraules del regidor d’Hisenda, Benaiges, dirigint-se a les càmeres de TDCamp, va afirmar en mode irònic: “ara, ahir, demà i sempre la culpa és meva i dels governs anteriors”. El portaveu socialista va demanar al govern que acabi amb “aquesta cançoneta” i va dir-li a l’alcaldessa que busqués la paraula "incompetència". Respecte els 11 milions, Benaiges va dir que, “això no s’ho creu ningú” i va apuntar que, en relació a les despeses i estalvi, es podrien fer un llistat de les despeses prescindibles. “Pregunti als policies que opinen de l’ampliació de les dependències municipals. Les prioritats s’han de veure des del punt de vista just”. 

L’alcaldessa va tornar a agafar la paraula per demanar a Benaiges que no fes broma amb un tema “prou important” i va retreure-li que, “vostè sembla que no visqui en aquest món”. Dalmau també va afirmar que la xifra d’11 milions d’euros estava extreta d’un informe de l’interventor municipal.

Abans d’aprovar el punt, Benaiges va voler puntualitzar que no feia broma amb el tema dels acomiadaments i va demanar si realment eren els tècnics els que estaven elaborant el pressupost de 2013 perquè li havien arribat rumors que ho estava fent una empresa. Dalmau va contestar-li que “vostè faci les insinuacions que li sembli però els tècnics sí que fan els pressupostos”. El punt es va aprovar amb 12 vots a favor de l’equip de govern i 8 en contra dels partits de l’oposició. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario